Poti descoperi cateodata ceea ce nu cauti.

— Alexander Fleming
Clinca Medicala I Cluj-Napoca
Clinica Medicala I Cluj-Napoca

EVENIMENTE

arhiva evenimente

Ecografia cu substanta de contrast

Ecografia cu substanta de contrast (CEUS – contrast enhanced ultrasound) este o metoda de investigatii moderna si neinvaziva care ofera o mai buna vizualizare a structurilor si fluxului vascular prin adaugarea de contrast la imaginea ecografica clasica. Incercarile pentru a identifica un agent de cotrast utilizabil in clinica sunt mai vechi de 20 de ani. Astazi, cel mai folosit produs de contrast este hexafluorura de sulf, conditionata sub formă de „microbule” într-o suspensie de lichid preparata extemporaneu.

Prima aplicație a ecografiei cu substanța de contrast a fost în patologia cardiaca, iar ulterior tehnica a fost extinsa si la patologia hepatobiliara, renourinara, splenica, prostatica, limfatica, mamara și tiroidiana. In prezent, CEUS este cel mai mult folosita pentru diagnosticul diferential al leziunilor focale hepatice – adenom, hiperplazie nodulara focala, noduli de regenerare, hemangiom, chist, abces, carcinom hepatocelular, colangiocarcinom, carcinom fibrolamelar, metastaze. In functie de vascularizația leziunii, ecografia cu substanta de contrast permite diferentierea cu o mare acuratete a formațiunilor benigne fata de cele maligne
Printre avantajele ecografiei cu substanta de contrast mentionam faptul ca este ușor de efectuat, este repetabila si mai ieftina decât CT/IRM, are o durata scurta de examinare (10 minute) si un profil de siguranta foarte bun (nu presupune iradiere, risc mai mic de reacții adverse la substanta de contrast decât cel asociat examinarii CT cu agent de contrast iodat), poate fi efectuata la pacienții cu implanturi metalice (spre deosebire de IRM) si poate fi efectuata la cei cu insuficienta renala.

Dezavantajele acestei metode sunt minore: are o acuratete scazuta în cazul ficatului steatozic și la pacientii obezi; nu ofera o vedere panoramica, ci doar o imagine focalizata asupra leziunii, iar microbulele nu persista pentru mult timp în circulatie, ceea ce limiteaza durata examinarii.

Diversitatea aplicatiilor, siguranta metodei si rezultatele foarte bune obtinute de medicii care o folosesc recomanda ecografia cu substanta de contrast ca o alternativa la celelalte metode de investigatie imagistica non-invaziva si chiar invaziva (biopsia percutana).

3 Responses to “Ecografia cu substanta de contrast”

  1. Mihaela spune:

    Buna ziua! Am citit intr-un articol ca hexaflorura de sulf poate produce alergie! Eu am facut mai demult alergie la biseptol (biseptrim – care este o sulfamida). Este posibil sa fac alergie la hexaflorura de sulf? Inainte de a face investigatia se poate face testare la hexaflorura de sulf?

  2. daniela spune:

    Rmn cerebral decontat de vad faceti? Multumesc!

Lasati un raspuns