Omul este singurul animal care se consideră bogat în proporţie cu numărul şi voracitatea paraziţilor săi.

— George Bernard Shaw
Clinca Medicala I Cluj-Napoca
Clinica Medicala I Cluj-Napoca

EVENIMENTE

arhiva evenimente

Despre noi

Istoric

Clinica Medicala I este spatiul academic in care s-a desfasurat primul curs in limba romana dupa infiintarea noii Universitati clujene. Astfel, in ziua de 7 noiembrie 1919, profesorul Iuliu Hatieganu, sef al clinicii si decan, a deschis cursurile Facultatii de Medicina a Universitatii Daciei Superioare prezentand prelegerea „Despre problema icterului cataral”.

Clinica Medicala I a fost, de la inceput, structurata ca o institutie cu preocupari si competente multiple, din punctul de vedere al invatamantului si al asistentei medicale. Treptat, de-a lungul anilor, din Clinica Medicala I s-au desprins Clinica de Boli Profesionale, Clinica de Boli Infectioase, Clinica de Nefrologie si altele.

Primul sef al clinicii a fost profesorul Iuliu Hatieganu, al carui nume il poarta astazi universitatea noastra, maestrul unanim recunoscut si ctitor al scolii de medicina interna clujene.

I-a urmat la conducere profesorul Aurel Moga, care a dezvoltat, impreuna cu colaboratorii sai, indeosebi preocuparea pentru patologia cardiovasculara. Datorita acestei orientari, Clinica Medicala I a fost recunoscuta ca varf al cardiologiei clujene si, nu mai putin, in abordarea complexa a urgentelor medicale.

Profesorul Stefan Haragus a continuat opera predecesorilor sai, prin promovarea unei practici medicale de finete si prin contributii remarcabile in domeniul semiologiei si patologiei cardiovasculare.

Profesorul Roman Vlaicu a preluat conducerea clinicii in anul 1974 si a pus in valoare, in mod stralucit, principiile scolii medicale clujene: competenta, spirit novator si umanism. Lui i se datoreste consolidarea pozitiei centrale a Clinicii Medicale I intre celelalte clinici medicale din Cluj si, nu mai putin, cultivarea si afirmarea preocuparilor de varf in patologia cardiovasculara.

Din anul 1992 a urmat la conducerea clinicii profesorul Nour Calin Olinic, a carui contributie remarcabila a constat in cultivarea traditiei de inalta performanta  a institutiei. Totodata, prin efortul sau, s-au realizat progrese notabile in ceea ce priveste asistenta pacientilor coronarieni si explorarea complexa cardiovasculara, precum si diversificarea competentelor clinicii, prin aparitia celor trei sectii: cardiologie (cu compartimentele de Terapie intensiva coronariana si Cardiologie interventionala), medicina interna si gastroenterologie.

Din anul 2003, seful Catedrei Medicala I este Prof. dr. Petru Adrian Mircea, seful sectiei de Gastroenterologie. Sefii celorlalte sectii sunt Prof. dr. Sorin Nicu Blaga – Medicina interna, Prof. dr. Luminita Vida-Simiti – Cardiologie, Conf. dr. Dan Mircea Olinic – Compartiment Cardiologie interventionala.

Clinica Medicala I – astazi

Asistenta Medicala

Clinica Medicala I reprezinta o structura de baza a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Cluj, prin competentele pe care le detine in mai multe specialitati si prin legatura fizica directa cu Unitatea de Primire a Urgentelor. In relatie cu aceasta, clinica asigura, prin sectiile si compartimentele sale, asistenta medicala de varf in cateva specialitati cheie:

  • medicina interna – patologia complexa a afectiunilor organice multiple si intricate
  • cardiologie – intreaga patologie cardiovasculara de urgenta si cea cronica complexa
  • cardiologie interventionala – cu practicarea in urgenta sau in afara ei a majoritatii procedurilor invazive diagnostice si terapeutice cardiovasculare moderne,
  • gastroenterologie – atat patologia de urgenta, cat si cea legata de diagnostice dificile.

Sectiile clinice sunt sprijinite in activitatea lor de servicii moderne de explorari : radiologie, ecografie  (ecocardiografie, ecografie vasculara, ecografie abdomino-toracica, de parti moi si ecografie interventionala), explorari cardiovasculare functionale, monitorizare Holter ECG si tensionala, endoscopie digestiva diagnostica si interventionala.

Invatamant

In Clinica Medicala I se desfasoara activitati de invatamant pentru studentii anilor IV si V ai Facultatii de medicina (limba romana si linia in limba franceza), formare prin rezidentiat pentru medicii rezidenti din multiple specialitati, formare pentru obtinerea atestatului de studii complementare in ultrasonografia vasculara si ultrasonografia generala, cursuri postuniversitare de educatie medicala continua, precum si studii universitare de doctorat.

Membrii catedrei Medicala I – Medicina interna, cardiologie si gastroenterologie
Prof. dr. Petru Adrian Mircea – sef de catedra 

Prof. dr. Sorin Nicu Blaga

Prof. dr. Luminita Vida-Simiti

Conf. dr. Lavinia Minodora Comes

Conf. dr. Dan Mircea Olinic

Conf. dr. Simona Valean

Sef lucr. dr. Ioan Marian 

Asist. dr. Sorin Pop

Asist. dr. Mirela Stoia

Asist dr. Maria Olinic

Asist. dr. Romeo Ioan Chira

Asist. dr. Adrian Catinean

Asist. dr. Anca Farcas 

Asist. dr. Florin Anton

Asist. dr. Calin Homorodean

Asist. dr. Mihaela Mocan

Asist. dr. Georgiana Nagy

Medicii Clinicii Medicale I – reteaua Ministerului Sanatatii
Dr. Iuliu Bărăian 

Dr. Claudia Budurea

Dr. Zoe Costin

Dr. Alina Dobrescu

Dr. Corina Moldovan

Dr. Mihai Ober

Dr. Cornelia Popovici 

Dr. Adriana Simiti

Dr. Sorin Stoica

Dr. Eugenia Teşanu

Cercetare stiintifica

Clinica Medicala I are preocupari si realizari in cercetarea stiintifica in:

  • cardiologie
  • cardiologie interventionala
  • medicina vasculara
  • medicina interna
  • hepatologie si gastroenterologie
  • ultrasonografie abdomino-toracica si interventionala